Platser att besöka i Turkiet och Istanbul

Platser att besöka i Turkiet och Istanbul

Platser att besöka i Istanbul Turkiet

Contents hide
1 Platser att besöka i Istanbul Turkiet
2 Platser att besöka i Turkiet

Det finns många platser som vi kan placera högst upp på listan över platser att besöka i Istanbul. Även om det är svårt att välja är den första alltid Hagia Sophia. Hagia Sofia, byggd av östromerska kejsaren Konstantin I 360, är ​​en av de äldsta katedraler i världen. Hagia Sophia, som var känd som Megale Ekklesia vid den tiden, fick sitt närmaste utseende till sitt nuvarande utseende som ett resultat av arbetet av Anthemios av Tralles och Isidoros av Miletus, utsedd av kejsar Justinianos.

Hagia Sophia, som färdigställdes på 5 år och 10 månader med två arkitekters arbete, var den katedral som byggdes på kortast tid i världen jämfört med andra strukturer på den tiden. På 400-talet fick byggnaden namnet Hagia Sophia och den bar detta namn tills Istanbul erövrades 1453. Hagia Sophia, som blev museum 1935, fick moskéstatus 2020. Du kan klicka på länken för detaljerad information om Hagia Sophia-moskén.

Topkapipalatsmuseet, Istanbul Turkiet 

Topkapi-palatset, beläget på den historiska halvön, det mest turistiska området i Istanbul, bör naturligtvis stå överst på listan över platser att besöka i Istanbul. Topkapı-palatset, som ligger i Sarayburnu i Fatih-distriktet, byggdes efter erövringen av Istanbul och fungerade som det osmanska rikets administrativa centrum i 400 år. Topkapı-palatset, som förvandlades till ett museum den 3 april 1924, är också det första museet i Republiken Turkiet. Det är ett av de största palatsmuseerna i världen, eftersom det täcker en yta på 300 000 kvadratmeter och är värd för cirka 300 000 arkivdokument.

När du går för att besöka museet kan du se Harem-sektionen, Hırka-ı Saadet-avdelningen, Privy Room, Babü’s Saade och Garden of Mansions. Du bör också definitivt besöka Istanbuls bibliotek, som är värd för porträtt, kläder och vapen av sultanerna.

Sultanahmet-moskén, Istanbul Turkiet 

Blå moskén, den mest kända moskén i Istanbul, är mycket känd inte bara bland inhemska turister utan även bland utländska turister. Utländska turister känner till moskén som Blå moskén, vilket betyder Blå moskén. Den viktigaste anledningen till detta är att moskéns interiör är inredd med 21 tusen 43 Iznik-plattor och har ett djupblått utseende. Moskén, byggd av Sedefkar Mehmet Ağa, en av Mimar Sinans elever, på 1600-talet på order av sultan Ahmet I, ligger mittemot Hagia Sofia. Sultan Ahmet-moskén har 16 balkonger, och dessa 16 balkonger symboliserar att Sultan Ahmet I är den 16:e härskaren över det osmanska riket. Kupolens diameter, som är 43 meter hög, är 23,5 meter.

Sultanahmet-torget, Istanbul Turkiet 

Sultanahmet-torget är utgångspunkten för turistresor i Istanbul. Torget, som användes som en hippodrome under det romerska imperiets styre i regionen, var också en hippodrom under det bysantinska rikets styre. Det var därför det var känt som Horse Square. Under dessa tider samlades alltid lokalbefolkningen på detta torg och hade roligt. Obelisker som Obelisken, Ormpelaren och Stickade Obelisken, vars ruiner fortfarande kan ses idag, användes för att dela hippodromen i två. Sultanahmet-torget är en speciell plats som bildar Istanbuls historiska halvön och är värd för historiska platser att se.

När du är här kan du se viktiga platser som Topkapipalatset, Hagia Sofia-moskén, Hagia Irene-museet, Basilica Cistern, Binbirdirek Cistern; Du kan nå platser som Kumkapı, Sirkeci, Karaköy, Eminönü och Çemberlitaş inom gångavstånd. Här kan du bäst smaka de berömda Sultanahmet-köttbullarna med samma namn.

Gulhane Park, Istanbul Turkiet 

Från det ögonblick du går in i Gülhane Park, som vi känner till från Nazım Hikmets dikt Valnötsträdet, börjar du nynna på låten som Cem Karaca komponerade från dikten. Parken, som användes som bakgård till Topkapı-palatset förr, är ett område som var värd för sultanerna, förstår du. Extra försiktighet tas i städningen och parkarrangemangen i Gülhane Park, en av de renaste parkerna i Turkiet, för att säkerställa att det förblir så. Teträdgårdarna i parken är ett frekvent resmål för dem som vill svalka sig under ett träd efter att ha utforskat den historiska halvön.

Basilica Cistern, Istanbul Turkiet 

Basilica Cistern är en av de mest värdefulla byggnaderna som finns kvar i Istanbul från det bysantinska riket. Cisternen, som byggdes 532 på order av kejsar Justinianus, användes för palatset och folkets vattenbehov under dessa år. Även efter erövringen av Istanbul fortsatte dess användning som vattenkälla ett tag. Tidigare var den känd som Basilica Cistern eftersom det fanns en Stoa Basilica på cisternen, och Basilica Palace på grund av kolonnerna som kommer upp ur vattnet. Den mest mystiska artefakten i Basilica Cistern, som är 140 meter lång och 70 meter bred, är huvudet av Medusa. Statyn, som ligger under två pelare belägna nordväst om cisternen, är ett av de viktigaste verken under den romerska perioden, men det är inte känt hur den kom hit.

Basilica Cistern restaurerades och öppnade sina dörrar med sitt nya ansikte. De tillkomna moderna skulpturerna tog cisternens atmosfär till en helt annan dimension. Belysningen i Basilica Cistern, där olika konstevenemang hålls, gör atmosfären imponerande.

Binbirdirek Cistern, Istanbul Turkiet 

En annan viktig och vacker cistern i Istanbul är Binbirdirek Cistern. Binbirdirek Cistern, den näst största vattenreservoaren i Istanbul, har idag 212 originalpelare. Binbirdirek Cistern, som är 3584 kvadratmeter stor, erbjuder sina besökare en helt annan atmosfär med sina ljus- och lasershower.

 

Şerefiye Cistern, Istanbul Turkiet 

Şerefiye Cistern, en av de äldsta vattenreservoarerna i Istanbul med en historia på 1 600 år, byggdes på en yta på cirka 24 gånger 40 meter. Cisternen, som fick sitt namn Şerefiye från kvarteret där den låg under den osmanska perioden, fascinerar nu sina besökare med sin atmosfär där ett 360-graders projektionskartsystem är integrerat. Du bör definitivt titta på showen som bär spåren av erövringen av Istanbul och Mustafa Kemal Atatürk.

Hagia Irene Museum, Istanbul Turkiet 

Bland platserna att besöka i Istanbul finns det många platser kvar från det bysantinska riket, men Hagia Irene-kyrkan är den första kyrkan som byggdes av bysantinerna i Istanbul. Efter att Istanbul erövrats förblev kyrkan oomvandlad till en moské och det beslutades att bli ett museum på 1800-talet. Kyrkan, kallad Müze-i Hümayun eller Imperial Museum, var det första museet som öppnades i det osmanska riket. Kyrkan, som senare användes som ett militärmuseum, har varit under Istanbuls stiftelse för kultur och konst sedan 1973.

Turkiskt och islamiskt konstmuseum, Istanbul Turkiet 

De flesta platser att besöka i Istanbul är koncentrerade till Sultanahmet-torget och dess omgivningar. Museet för turkisk och islamisk konst, det första museet i Turkiet där du kan se alla viktiga verk av turkisk islamisk konst tillsammans, ligger också på Sultanahmet-torget. Detta museum byggdes i ett palats byggt av Pargalı Damat İbrahim Pasha, svärson till Suleiman den magnifika. Medan İbrahim Pasha levde var namnet på palatset Horse Square Palace, men när han dog fick det namnet İbrahim Pasha Palace. 1983 började palatset användas som museum.

Istanbuls arkeologiska museum, Istanbul Turkiet 

Istanbuls arkeologiska museer, som innehåller världens viktigaste arkeologiska samlingar och består av tre separata museer, är oumbärliga för att verkligen förstå och lära känna Istanbul. Nedan är de 3 museerna du kommer att se när du besöker de arkeologiska museerna byggda under ledning av Osman Hamdi Bey, ett av namnen som lade grunden till Istanbuls nuvarande kulturella existens;

Arkeologiska museet : Museet grundades 1891 och innehåller artefakter från olika perioder. Den innehåller många olika typer av artefakter som skulpturer, keramik, mosaiker och skrivna dokument från Egypten, Mesopotamien, Anatolien och de Egeiska regionerna. De viktigaste verken du bör se i det arkeologiska museet är Alexandersarkofagen och gråtkvinnorsarkofagen.

Museum of Ancient Oriental Works : Detta museum grundades 1883 och visar verk från de östra regionerna i det osmanska riket. Artefakter som kommer från en bred geografi från Centralasien till Anatolien inkluderar manuskript, miniatyrer, metallarbete och stenristningar.

Kakelpaviljong: Den byggdes 1472 och byggdes senare av Sultan III. Det här är avsnittet där en herrgård köpt av Ahmed restaurerades och fick namnet Çinili Köşk. Den innehåller keramiksamlingar samt verk från Seljuk, Osmansk och Islamisk period.

Suleymaniye-moskén och sociala komplexet, Istanbul Turkiet 

Süleymaniye-moskén, Mimar Sinans gesällverk, är en av de mest beundransvärda strukturerna bland platserna att besöka i Istanbul. Moskén, som ligger i distriktet Beyazıt, byggdes, som namnet antyder, på order av Suleiman den storartade, den världsberömda sultanen i det osmanska riket. Varje detalj i moskén, som byggdes mellan 1551 och 1557, var noga genomtänkt och välkalkylerad. Süleymaniye Social Complex, där Süleymaniye-moskén ligger, har också ett mycket stort område. Komplexet, som har 15 sektioner, omfattar områden som madrasahs, gravfält, sjukhus, bibliotek, bad och grundskolor. Komplexet omfattar även gravarna av Mimar Sinan, Suleiman den storslagna och Hürrem Sultan.

Dolmabahce-palatset, Istanbul Turkiet 

Detta palats, där Mustafa Kemal Atatürk gick bort, är kanske en av de mest känslosamma föremålen på listan över platser att besöka i Istanbul. Dolmabahçe-palatset byggdes 1856 på order av sultan Abdülmecit. Abdulmecit ville att detta palats skulle ha en europeisk stil och endast bestå av skönheter. Byggandet av palatset, som har 285 rum, 26 vardagsrum, 6 bad och 68 toaletter, var mycket dyrt för sultanen, och sultanen kunde bo i Istanbuls 3:e största palats, som han hade byggt med sådan omsorg. , i endast 5 år.

Palatset, som användes på olika sätt av sultanerna som kom efter Abdulmecit, fungerade som den nya statens moderna ansikte när Republiken Turkiet grundades. Den 10 november 1938 andades Mustafa Kemal Atatürk ut i rum nummer 71. När du går till Dolmabahçe Palace idag kan du se detta rum och personliga tillhörigheter från Atatürk.

Galatatornet, Istanbul Turkiet 

Galata Tower, en av strukturerna som bildar silhuetten av Istanbul, är värd för så många turister att det alltid bildas långa köer framför det. Galatatornet, ett av de äldsta tornen i världen, byggdes på 500-talet på begäran av den bysantinske kejsaren Justinianus. Den fick sitt nuvarande utseende på 1340-talet. Den sista reparationen av tornet, som förstördes av brand och jordbävningar, gjordes 1967. Om du vill få detaljerad information om detta historiska mästerverk rekommenderar vi att du tar en titt på artikeln i reseguiden Galata Tower.

Jungfrutornet, Istanbul Turkiet 

Tornet, en av de mest romantiska adresserna i Istanbul, ligger utanför Salacaks kust i distriktet Üsküdar. Det finns ingen tydlig källa till exakt när Jungfrutornet byggdes, men vissa källor säger att byggprocessen startade 341 f.Kr. Jungfrutornet, som är föremål för många olika legender, var även känt som Damalis och Leandros förr i tiden. Damalis är ett namn som kommer från namnet på hustru till kungen av Aten, Kharis. Tornet fick detta namn eftersom Damalis begravdes på dessa stränder när han dog. Under det bysantinska riket var det också känt som Arcla, vilket betyder litet slott. Efter att Istanbul hade erövrats revs tornet på ön och ett trätorn byggdes i dess ställe. Tornet, som inte tålde eld eftersom det var av trä, byggdes om 1725.

Maiden’s Tower, som har använts genom historien för ändamål som att samla in skatter från fartyg, försvar, karantänsjukhus och radiostation, är nu en av de första platserna som kommer att tänka på för romantiska måltider och äktenskapsförslag. Idag besöks tornet både som museum och restaurang. Du kan enkelt nå Maiden’s Tower genom att ta båtarna som avgår från Salacak var 15:e minut. Klicka för den överraskande historien om Jungfrutornet!

Stora basaren, Istanbul Turkiet 

Bland platserna att besöka i Istanbul, platsen där du kan hitta alla texturer i Turkiet tillsammans är Grand Bazaar. Basaren i Beyazıt är känd som Grand Bazaar av utländska turister. Grand Bazaar byggdes under åren då Mehmet Erövraren var sultan och har funnits i cirka 550 år. Basaren, som först öppnades i syfte att öka inkomsterna för det osmanska riket, växte med tiden och blev det viktigaste handelscentrumet i regionen. Grand Bazaar, det äldsta köpcentret i världen, är också ett av de största köpcentrumen i världen, byggt på en yta av 45 000 kvadratmeter.

Namnet på den stora basaren nämns också i Evliya Çelebis reseskildring. Bortsett från detta nämns dess storlek och butikerna inuti också i andra reseböcker. Grand Bazaar, som är värd för nästan 4000 butiker, är känd för sina juvelerare. Förutom juvelerare finns det även kryddor, mattor, mattor och tyger. Även om du inte ska köpa något från Grand Bazaar bör du definitivt vandra runt i butikerna eftersom du inte kan återvända utan att känna den nostalgiska atmosfären i gamla Istanbul.

Kryddbasaren, Istanbul Turkiet 

Efter Grand Bazaar är den plats som bäst återspeglar atmosfären i gamla Istanbul, Kryddbasaren. När det byggdes på 1600-talet var det ett av hjärtat av handeln i det osmanska riket. Eftersom den byggdes som en del av den nya moskén, kallades den också för New Bazaar och Valide Bazaar de första åren. Senare, med försäljningen av kryddor och teer från Egypten, fick den sitt nuvarande namn.

Det är mycket lätt att nå eftersom det ligger i Eminönü, en av de mest livliga platserna i Istanbul. Kryddbasaren är ett måste i varje Istanbul-turné, men de flesta som bor i Istanbul besöker definitivt kryddbasaren för shopping.

Taksimtorget, Istanbul Turkiet 

Efter Sultanahmet-torget kommer Taksimtorget att tänka på när Istanbul nämns. Taksimtorget, en av de mest livliga platserna i staden, är cirkulär till formen och har Republikmonumentet precis i mitten. Byggt 1928, ena sidan av detta monument skildrar frihetskriget, och den andra sidan beskriver Turkiet efter republikens deklaration. På sidan där kriget avbildas står Atatürk bredvid sina soldater, medan på andra sidan är İsmet İnönü och Fevzi Çakmak i sina civila kläder.

Istiklal Street, Istanbul Turkiet 

Istanbul betyder Beyoğlu, Beyoğlu betyder Istiklal Street. Den mest populära och ikoniska platsen att besöka i Istanbul är utan tvekan Istiklal Street. Beläget i Beyoğlu, ett av Istanbuls äldsta distrikt, börjar gatan vid Taksimtorget och slutar vid tunneln.

Istiklal Street fick sitt moderna utseende på 1800-talet. Gatan, som uppmärksammades med sin likhet med de berömda gatorna i Paris under Sultan Abdülaziz regeringstid, fick namn som ”Grande Rue de Pera”, ”Büyük Caddesi” och ”Cadde-i Kebir”. Istiklal Street tog sitt namn efter deklarationen av republiken på 1900-talet. Den upplevde sina mest ärorika år på 1900-talet med biografer, kulturevenemang, konstgallerier och hotell som ligger på den. När du går runt Istiklal Street, som är livlig varje dag och varje timme, kan du se många historiska byggnader som Casa Botter, Grand Pera och Madame Tussauds, Atlas Passage, Meşher, Narmanlı Inn och göra konstrelaterade upptäckter.

Historic tramway Nostaljik Tramvay going through Istiklal Caddesi shopping street, Beyoglu, Istanbul, European side, Istanbul Province, Turkey

Bosporenbron, Istanbul Turkiet

När Istanbul nämns är en av de första platserna som kommer att tänka på Bosporen. Vi kan till och med säga att det är platsen som lägger all sin skönhet till Istanbul. Om vi ​​förvandlar Bosporen, där Marmarasjön och Svarta havet möts, till en rak linje har den en längd på 32 kilometer. Om du vill åka runt i Bosporen, som ligger mellan Anadolu Hisarı och Rumeli Hisarı, kan du följa med på rundresorna i Bosporen som anordnas av Şehir Hatları. Vi bör också påpeka att det finns två typer av turer: långa och korta. Det finns också enkelriktade Bosporenkryssningar. De organiserar till och med månskensturer så att vi kan se skönheten i Bosporen på kvällen. Om du vill se Bosporen på långt håll kan du åka till Büyükada, Heybeliada eller Kınalıada och njuta av visningen. Du kan också äta på restauranger med utsikt över Bosporen medan du tittar på den vackra utsikten.

Ortakoy-moskén, Istanbul Turkiet 

Nu är det tur till huvudpersonen i de berömda Ortaköy-fotografierna. Eftersom det ligger nära foten av bron på kanten av Bosporen måste alla som åker till Ortaköy ta ett landskapsfoto inklusive denna moské. Jag är säker på att du har sett ett sådant här foto, men visste du att moskéns riktiga namn är Büyük Mecidiye-moskén? Även om den är känd som Ortaköy-moskén bland allmänheten eftersom den ligger i Ortaköy, är dess riktiga namn annorlunda. Sultan Abdülmecit gav ordern om moskén, som byggdes 1853. Nigoğos Balyan och Garabet Amira arbetade som arkitekter. Designad i nybarockstil, moskéns exteriör är vacker och dess interiör är också imponerande. Moskén, som får mycket ljus tack vare sina stora fönster, öppnades igen för gudstjänst efter restaureringsarbeten.

Fatih-moskén, Istanbul Turkiet 

Efter att ha erövrat Istanbul ville Fatih Sultan Mehmet få en moské uppkallad efter sig i staden. Arkitekten Yusuf Sinan valdes som arkitekt för denna moské och Fatih-moskén byggdes på den fjärde kullen i Istanbul med 7 kullar. Således blev denna moské den första moskén som byggdes av sultanen i Istanbul och blev en struktur som symboliserade det osmanska styret i staden. Fatih Mosque Complex inkluderar också en madrasa, sjukhus, husvagnar och bad. Men eftersom moskén återuppbyggdes efter att ha skadats av jordbävningar och bränder, förlorade den sitt ursprungliga utseende. En annan egenskap hos denna moské är att det är moskén där den första turkiska adhan reciterades. Den första turkiska adhan reciterades i denna moské den 30 januari 1932.

Eyüp Sultan-moskén, Istanbul Turkiet 

Eyüp Sultan-moskén, en av de moskéer som lockar flest turister i Istanbul, ligger på Gyllene hornet. Moskéns läge, Hz. Det tros vara platsen där Abu Ayyub al-Ansari, den viktigaste personen bland Muhammeds fanbärare, blev martyrdöd under belägringen av Istanbul på 700-talet. 5 år efter att ha erövrat Istanbul, beordrar Fatih Sultan Mehmet att en moské ska byggas till minnet av denna värdefulla personlighet.

Efter byggandet av moskén föredrog ottomanska sultaner denna plats för svärddragningsceremonier.

Eyüp Sultan Mosque och Eyüp Sultan Tomb anses vara så värdefulla platser att tusentals lokala turister kommer för att be varje år. Det finns till och med en tro på att även träden i trädgården dyrkas. Särskilt under månaden ramadan, religiösa högtider och helgdagar, kommer människor till graven för att avlägga löften och be. Moskéns innergård och kismet-fontänerna är också populära platser.

Pierre Loti Hill, Istanbul Turkiet 

Bland platserna att besöka i Istanbul är Pierre Loti Hill utan tvekan en av platserna med den vackraste utsikten. Namnet på kullen där du kan se panoramautsikten över Gyllene hornet kommer från den franske författaren Julien Viaud. Viaud kom ofta till ett kafé på denna kulle och hans smeknamn var Pierre Loti. Detta smeknamn förblev kullens namn efteråt. Efter en lång resa till Istanbul kan du ta linbanan från Eyüp Sultan-moskén till Pierre Loti Hill. Så, som du kan se, kan du också njuta av utsikten på linbanan medan du går till toppen. Pierre Lotis nöje är till och med annorlunda vid frukost. Du kan äta frukost med utsikt över utsikten på kullen, där det finns många olika restauranger, och sedan börja din Istanbul-tur.

Se även  Platser att besöka i Spanien?

Miniaturk, Istanbul Turkiet 

Miniatürk, Turkiets första miniatyrpark, är en av de mest turistiska destinationerna i Istanbul. Miniatürk, som innehåller 1/25 skalamodeller av 57 byggnader i Istanbul, 12 från olika delar av Anatolien och 12 från den ottomanska geografin, även om de inte ingår i Turkiets gränser idag, täcker ett område på 60 000 kvadratmeter. Strukturerna som ställs ut i Miniatürk introduceras för turister med guider på 9 olika språk. Utöver dessa byggnader finns även amfiteater, köpcentrum och lekplatser för barn.

Beylerbeyi-palatset, Istanbul Turkiet 

Sultan Abdülaziz ville att ett sommarpalats skulle byggas för sultanerna tvärs över havet och beordrade Sarkis Balyan att bygga Beylerbeyi-palatset. Efter att palatset byggts var viktiga namn som den tyske kejsaren och Frankrikes drottning värd här. Medan dess exteriör designades i enlighet med barockkonceptet, kan effekterna av Sultan Abdülaziz kärlek till flottan ses i inredningen.

Rumeli fästning, Istanbul Turkiet 

Innan Fatih Sultan Mehmet erövrade Istanbul ville han stänga det bysantinska rikets möjliga hjälpkanaler. 1452 trodde han att det kunde finnas hjälpfartyg som kom till Bysans via Svarta havet och lät bygga Rumeli-fästningen. 300 mästare och 800 arbetare arbetade tillsammans i bygget som startade i mars. Fästningen, som har 3 torn, ligger precis mittemot den anatoliska fästningen, vid den punkt där de två sidorna av Bosporen är närmast varandra. Av denna anledning kallades det också Boğazkesen. Efter den avgörande roll som den spelade i erövringen av Istanbul, hade Rumeli-fästningen ingen betydelse och glömdes bort. Kanonerna och kanonkulorna som användes under erövringen ställs ut i Rumeli fästning, som idag kan besökas som museum. Här hålls även utomhuskonserter. Det är också väldigt roligt att lyssna på dina favoritartisters låtar framför den magnifika utsikten över Istanbul.

Çemberlitaş-badet, Istanbul Turkiet 

Det finns många olika bad i Istanbul och ett separat turprogram kan göras inklusive just dessa bad, men om du har begränsad tid bör du definitivt gå till Çemberlitaş Bath. III av badet. Det tros ha byggts av Mimar Sinan på order av Murats mor, Nurbanu Valide Sultan.

På Çemberlitaş Hammam, som särskilt välkomnar utländska turister som vill uppleva ett turkiskt bad, kan du dra nytta av tjänster som lermask och aromaterapimassage, samt traditionella badtjänster som skrubb och skum. Om du besöker detta bad nära slutet av ditt Istanbulbesök kan du lindra all din trötthet och förbereda dig för din återresa.

Yedikule Dungeons, Istanbul Turkiet 

Det finns en plats i Istanbul som både är ett av de äldsta friluftsmuseerna i Turkiet och som är känt för sina tortyrer. Ja, du gissade rätt. Jag pratar om Yedikule Dungeons just nu. Yedikule Dungeons, där du kommer att möta en miljö som gör legenderna rättvisa så fort du kliver in genom dess dörrar, är också känd som Yedikule Fortress på grund av dess utseende som liknar ett observationstorn. Byggnaden, byggd under den bysantinska perioden, var faktiskt förberedd för att ta emot kungar och kända gäster från andra länder som kom för att besöka staten på bästa möjliga sätt. Efter erövringen av Istanbul lades ytterligare 3 torn till de 4 tornen som byggdes av bysantinerna, och byggnaden fick sitt nuvarande namn. Jag rekommenderar dig starkt att besöka Yedikule Dungeons, som avslöjar reflektioner av två olika kulturer, och fastna i den intressanta atmosfären på platsen.

Haydarpaşa tågstation, Istanbul Turkiet 

Sultan II. Abdulhamit ville att utgångspunkten för järnvägen mellan Istanbul och Bagdad skulle vara i Istanbul. Haydarpaşas tågstation, byggd för detta ändamål 1908, har skadats många gånger under åren. Haydarpaşas tågstation, som restaurerades fram till 2010, tappade sitt tak i branden 2010 och 4:e våningen blev oanvändbar. Efter branden stannade alla flyg, endast förortsflyg opererades. 2013 avskaffades förortstjänsterna och restaureringsarbetet påbörjades. Arbetet är inte avslutat ännu och denna station kan inte besökas eftersom den inte används som museum. Du kan bara se denna station när du tar färjan för att korsa gatan.

Mihrimah Sultan-moskén, Istanbul Turkiet 

Moskén, byggd av Mimar Sinan mellan 1546 och 1548, ligger i Üsküdar. Moskén byggdes för Mihrimah Sultan, dotter till Suleiman den magnifika, och byggdes både för att hålla hennes minne vid liv och som en viktig del av den islamiska kulturen. Moskén anses vara ett verk av Mimar Sinan som bäst återspeglar egenskaperna hos klassisk ottomansk arkitektur. Den viktigaste egenskapen som skiljer moskén från andra är att den har fyra minareter. Moskéns plan inkluderar ett stort huvudutrymme under kupolen och portiker på sidorna. Interiören är dekorerad med eleganta ornament och detaljer, och vi kan säga att moskéns kupol är ganska imponerande. Mihrimah Sultan-moskén, som sticker ut som den största kupolen under sin period, anses vara en viktig del av det ottomanska rikets arkitektoniska och kulturella arv. Moskén är känd som en av de historiska byggnaderna man måste se i Istanbul.

Mihmimah Sultan Mosque in Uskudar

Belgradskogen, Istanbul Turkiet 

Belgradskogen, en av de mest populära platserna i Istanbul, har en atmosfär som får dig att känna att du är på en helt annan plats, även om det är inom Istanbuls gränser. Det är därför Istanbuliter befinner sig i Belgradskogen när de vill ta en morgonpromenad eller springa. Detta är fallet, det kan vara mycket trångt, särskilt på helgerna.

Köp dina frukostingredienser, lägg ditt te i en termos och bege dig direkt till skogen. Att äta frukost vid picknickbord i naturen, lyssna på fåglarnas ljud, är ett av de bästa sätten att njuta av Istanbul. Se också till att besöka dammarna och fontänerna från de bysantinska och ottomanska staterna under din promenad efter frukost. Belgradskogen är ett av de mest populära picknickområdena i Istanbul och tar emot många besökare på helgerna.

Nişantaşı, Istanbul Turkiet 

Det populäraste distriktet bland alla distrikt i Istanbul är förstås Nişantaşı. Detta är ett distrikt som utmärker sig inte bara med sin popularitet utan också med de möjligheter det erbjuder för shopping. Turister som kommer till Istanbul endast i shoppingsyfte går först till Nişantaşı. Abdi İpekçi Street; Här finns butiker med världsberömda märken som Prada, Louis Vitton och Alexander McQueen. Av denna anledning jämförs det med de berömda shoppinggatorna i Europa. Atiye Street är en annan hållplats i Nişantaşı där du kan hitta butiker med lyxmärken. Det finns även kaféer och restauranger på denna gata där du kan äta och dricka något. Medan du är i Nişantaşı kan du också se den berömda Teşvikiye-moskén.

Bebek, Istanbul Turkiet 

En annan berömd och populär stadsdel i Istanbul är Bebek. Distriktet, som välkomnar lokala och utländska turister med sin iögonfallande strand, ligger mellan Arnavutköy och Rumeli Hisarı. Du kan hitta många lyxiga restauranger och kaféer i Bebek.

Du kan åka till Bebek tidigt på helgen för en god frukost och sedan ta en promenad med kaffet. Efter att ha vandrat längs stranden med frisk luft kan du koppla av genom att sitta i Bebek Park och titta på utsikten.

Balat, Istanbul Turkiet 

Vi pratar alltid om Turkiets kulturmosaik, som får näring av olika kulturer, och Balat är en av platserna där reflektionerna av denna komplexa mosaik kan observeras på bästa sätt. Distriktet Fatih-distriktet har varit värd för många människor från olika kulturer från förr till nu. Detta är den största anledningen till att Balat har en mångkulturell struktur. Stadsdelen är full av religiösa byggnader av olika trosriktningar, färgglada hus och unika gator som behöver ses. Naturligtvis är denna komplexa region en av platserna du inte bör missa under din resa till Istanbul.

Du kan också åka till Balat under din resa och överlämna dig till den unika doften av kaffe i ett av 3:e generationens kaffehus som ökar i antal varje dag i distriktet. Du kan ta bilder på de färgglada gatorna som du kan visa upp med nöje på dina sociala mediekonton, och du kan köpa souvenirer som speglar spår av olika kulturer och ge bort dem till dina nära och kära. Vid det här laget skulle jag vilja tillägga att när du åker till Balat bör du inte lämna utan att se det ortodoxa patriarkatet, Röda skolan och Merdivenli Yokuş.

Anadolu Hisari, Istanbul Turkiet 

Den anatoliska fästningen, som står i all sin majestät mittemot Rumeli-fästningen, byggdes 1395. Under dessa år färdades kolonierna som genueserna och bysantinerna samlades och etablerade i vissa städer i Svarta havet genom Bosporen. Bosporen var mycket viktig för dem. Därefter ville Yıldırım Beyazıt kontrollera de främmande fartygen som passerade Bosporen och beordrade byggandet av fästningen. Anadolu-fästningen, byggd på en yta på cirka 7000 kvadratmeter, förlorade sin avgörande betydelse för det osmanska riket efter att Rumeli-fästningen byggdes. Med tiden började bosättningen kring den. Idag fortsätter livet i Anadoluhisarı-distriktet. Det finns många kaféer, speciellt med utsikt över Göksu ström. Du kan se Anadolu Hisarı och uppleva atmosfären i detta distrikt på dessa kaféer.

Buyukada, Istanbul Turkiet 

När det kommer till platser att besöka i Istanbul, kommer naturligtvis Prinsöarna att tänka på. Prinsöarna är en av de vackraste platserna där du kan vara väldigt nära Istanbul och känna att du är långt borta från Istanbul. Büyükada är den största av Prinsöarna. De mest föredragna stränderna i Büyükada, som vanligtvis besöks för att bada under sommarmånaderna, är; Princess Bay Beach, Aya Nikola Public Beach och Nizam Beach. Om du ska till ön under en säsong när du inte kan simma finns det många platser du kan besöka. Det är till exempel väldigt roligt att gå till Aya Yorgi-kyrkan, som ligger på öns högsta punkt. Kyrkan, byggd 1751, är också en av Turkiets två pilgrimsmål.

Islands Museum, Virgin Mary Church och Reşat Nuri Güntekins hus är också platser du kan besöka när du cyklar runt på ön. Att ta sig till ön är ganska lätt. Färjor avgår från populära distrikt som Kadıköy, Bostancı, Kartal, Beşiktaş och Eminönü och når ön inom rimlig tid. Büyükada kan dock vara väldigt trångt på helgerna när vädret blir varmare. Om du vill vara borta från folkmassorna kan du välja att gå på vardagar.

Heybeliada, Istanbul Turkiet 

Om du inte vill engagera dig i folkmassorna i Büyükada, låt oss ta dig till Heybeliada. Heybeliada, den grönaste ön bland Prinsöarna, är mycket tystare jämfört med Büyükada. Men när du åker till Heybeliada på sommaren och ser folkmassorna är det också möjligt att säga ”Det var tyst.” Heybeliada blir trångt på sommaren eftersom Istanbuliter föredrar denna ö istället för Büyükada. Efter att ha anlänt till Heybeliada genom att ta Adalar-färjan kan du hyra en cykel och börja turnera. Du kan se en panoramautsikt över Istanbul från Heybeliada Seminary, som ligger på öns högsta punkt. Eftersom miljön på skolan är mycket grön kan du även stilla din längtan efter naturen. Efter att ha sett skolan och tittat på utsikten kan du besöka Heybeliada Naval High School, Aya Yorgi Cliff Monastery, Hüseyin Rahmi Gürpınar Museum och Beet Yaakov Synagogue.

Kadikoy, Istanbul Turkiet 

När Kadıköy nämns är det första som kommer att tänka på förstås tjurstatyn. Tjurstatyn, som har bevittnat många möten och är vägbeskrivningarnas främsta hjälte, är symbolen för Kadıköy. Statyn har överlevt till våra dagar från den period då Tyskland och Frankrike kämpade för Alsace-regionen. Frankrike var först med att vinna kriget i denna region och de byggde en tjurstaty för att representera Tyskland. Men 1870 tog tyskarna kontroll över regionen och tog statyn. Eftersom relationerna mellan det osmanska riket och Tyskland gick bra under dessa år, blev den tyske kungen II. Wilhelm skänkte denna staty till ottomanerna som en symbol för deras vänskap.

Tjurstatyn placerades först i Yıldız-palatset och sedan i trädgården på Taksim Hilton Hotel. Efter att ha bott på platser som Gezi Park och Lütfi Kırdar Congress Center ett tag kom han till sin nuvarande plats i Kadıköy 1990. Kadıköy är också sevärd med sina kaféer, Bahariye Street, Moda-stranden, Süreyya Opera och livliga atmosfär.

Eminönü, Istanbul Turkiet 

Det är dags för dig att uppleva atmosfären i Istanbul på bästa sätt. Eminönü är ett av de mest kända distrikten i staden. Eminönü, där du alltid kan se liv och rörelse och en mängd turister, är omgiven av Rüstem Pasha-moskén och Süleymaniye-moskén. Beläget inom gränserna till den historiska halvön, är distriktet värd för många platser som vi har lagt till i vår lista över platser att besöka i Istanbul. Så du hamnar oundvikligen i det här distriktet.

Naturligtvis finns det några saker du måste göra när du kommer till Eminönü. Först och främst ska du aldrig återvända utan att sitta på pallarna på restaurangerna som står uppradade på Golden Horn Bridge och äta fisk och bröd. Om du inte äter har du inte kommit till Istanbul. Du bör också köpa bagels till måsarna och mata dem medan du står i Gyllene hornet och tittar på utsikten. Efter att ha njutit av ännu en Istanbul-klassiker kan du shoppa i butikerna i Eminönü där du kan hitta allt du letar efter. Allt du kan tänka dig som du kan behöva, speciellt för speciella dagar eller nätter som bröllop och förlovningar, säljs i Eminönü.

Uskudar, Istanbul Turkiet 

Många av de historiska och naturliga platserna du kommer att besöka i Istanbul, såsom moskéer, lundar och fontäner, ligger i Üsküdar. Förutom Jungfrutornet, symbolen för Üsküdar, har du chansen att se många platser som Mihrimah Sultan-moskén, Şemsi Pasha-moskén, Abdülmecid Efendi Mansion, Fethi Pasha-lunden medan du är i Üsküdar. Üsküdar har också ett läge där du kan åka till platser som Beşiktaş, Karaköy och Beykoz genom att åka färja.

Besiktas, Istanbul Turkiet 

Istanbul, känd som en av de viktigaste metropolerna i världen, lovar en unik turistupplevelse med många platser som måste besökas. Beşiktaş, som är ett av stadens distrikt och ett distrikt där medlemmar av dynastin och höga regeringstjänstemän bodde tillsammans med allmänheten under den osmanska perioden, har fortfarande många historiska byggnader och turistiska platser att se idag.

Det finns många metoder du kan följa för att nå Beşiktaş från olika platser i Istanbul. Du kan resa med tunnelbana, buss, minibuss eller taxi, eller hyra en bil för att göra din resa bekvämare. Besiktas, som är mycket trångt under alla årstider och där händelserna aldrig slutar, är bland platserna att besöka på den europeiska sidan av Istanbul.

Besiktas, som besöks flitigt bland annat av skäl som vänliga människor och är en av de viktigaste platserna vad gäller kultur, konst och utbildning, ger också unika möjligheter vad gäller boende. Hotell i Beşiktaş, som tilltalar olika budgetar och önskemål, ser till att din resa blir trevlig.

Platser att besöka i Turkiet

Aspendos antika teater, Serik Antalya Turkiet

Aspendos antika teater, som ligger cirka 8 kilometer från Serik, byggdes av romarna på 200-talet e.Kr. Det är den äldsta teatern som har bevarat sin scen till denna dag bland de teatrar som byggdes av romarna i Anatolien. Det är därför det är bland de platser som får flest besökare i Antalya. Teatern, som har kapacitet att ta emot 12 tusen människor, är fortfarande värd för viktiga evenemang som den internationella Aspendos opera- och balettfestival.

Düden vattenfall, Kepez Turkiet

Beläget på gränsen till Antalyas Kepez-distrikt, är Düden Waterfall en av de mest besökta platserna i Antalya. Det finns områden där du kan ha en picknick runt vattenfallet, där du kan välja att lyssna på ljudet av vatten som rinner från en höjd av cirka 40 kilometer och svalka dig lite i Antalyas hetta. Även om du gick utan att förbereda en picknick, oroa dig inte, det finns restauranger runt vattenfallet där du kan äta.

Kaputaş Beach, Kaş Antalya Turkiet

Kaputaş Beach, som finns på världspressens lista bland de vackraste stränderna, framstår som den vackraste stranden i Turkiet. Även om det kan vara lite utmanande att nå stranden genom att gå ner för de 186 trappstegen, kan du vara 100% säker på att det kommer att vara värt det. Strandens vatten, där du kan se en nyans av turkos som du kanske aldrig sett förut, bildas genom filtrering av underjordiskt vatten. Det är därför det är svalare än andra stränder i Antalya.

Patara Beach, Kaş Antalya

Patara Beach, som är 12 kilometer lång, kan nås genom att resa genom den antika staden Patara. På så sätt slår du två flugor i en smäll och besöker den antika staden. Efteråt ligger du på strandens fina sand och njuter av solen. Det viktigaste med Patara Beach är att det är stranden där caretta carettas lägger sina ägg. Av denna anledning är den under skydd och stranden är öppen för allmänheten fram till kl. 20.00. Efteråt njuter de caretta carettas som äger stranden på stranden.

Heaven and Hell Caves, Silifke Mersin

Heaven and Hell Caves, som ligger 25 kilometer från Silifke, är faktiskt två stora gropar som kollapsade när underjordiska vatten smälte kalksten. En trappa med 452 trappsteg används för att gå ner till den himmelska grottan. Du kan se Jungfru Maria-kyrkan på det 300:e trappsteget. I södra änden av depressionen ligger Zeustemplet. Medan du är nerför alla dessa trappsteg bör du definitivt se templet. När du lämnar Heaven’s Pit och går 75 meter norrut välkomnar Hell’s Pit dig. Det går inte att gå ner i sänkan, men det finns en terrass som man kan se uppifrån.

Jungfruslottet, Erdemli Mersin

Maiden Castle, byggt på en ö cirka 600 meter från stranden, är föremål för många legender. Det finns en kyrka och en cistern på borggården till slottet, som skyddas av 8 bastioner. Även om dess förbindelse med marken har avskurits med tiden, ger den sitt namn till kvarteret och stranden där det ligger. Efter att ha njutit av havet vid stranden Kız Kalesi kan du besöka slottet med fiskebåtarna på stranden. Om du säger, ”Jag är säker på mig själv, jag kan simma till målet,” det är upp till dig.

Eğirdir Lake, Eğirdir Isparta

Eğirdir-sjön, Turkiets näst största sötvattensjö, har ett genomsnittligt djup på 12 meter. Det finns äppel- och persikoträdgårdar och stränder runt sjön, som är värd för olika vyer vid olika tider på dagen. Bedre Beach, som ligger i den nordvästra delen av sjön, och Altınkum Beach, som ligger i stadsdelen İstasyon, är de två vackraste stränderna där du kan simma runt sjön. Det finns också två små öar i sjön. Can Ada och Yeşilada är kopplade till stranden och varandra eftersom sjövattnet har minskat de senaste åren.

Kuyucak Village, Isparta

Vi kan kalla Kuyucak Village, som ligger cirka 50 kilometer från Ispartas centrum, Turkiets lavendelparadis. Byn, som liknas vid Provence-regionen i Frankrike, är faktiskt en produkt av Future is in Tourism-projektet av ministeriet för turism och kultur. Om du vill se lavendelfälten i byn, känd som den lavendeldoftande byn, bör du åka i slutet av juni eller senast början av juli. Jag rekommenderar att du tar sidogatorna för att se de bästa lavendelfälten.

Sandasjön, Yesilova Burdur

Saldasjön, som ligger bara 4 kilometer från Yeşilova-distriktets centrum, är känd som Turkiets Maldiverna eftersom den erbjuder den vackraste formen av turkos till sina besökare. Salda, en kratersjö, blir indigoblå i sina djupaste områden. Eftersom den bildades som ett resultat av en vulkanisk explosion har den ett djup på 184 meter. Med detta förhållande är det bland de djupaste sjöarna i Turkiet. Eftersom magnesium, läsk och lera som finns i sjöns vatten är bra för hälsoproblem, är det ofta att föredra för hälsoturism.

Antakya arkeologiska museum, Antakya Hatay

Beläget i Antakya-distriktet i Hatay, som har en mycket rik kulturhistoria, är Antakya Archaeology Museum värd för artefakter som grävts fram som ett resultat av forskning och utgrävningar som startade i början av 1930-talet och fortsatte till slutet av 1940-talet. Museets största rikedom är mosaikerna som grävdes fram under utgrävningar runt Harbiye, Narlıca, Güzelburç och Samandağ. Faktum är att detta museum är bland de största mosaiksamlingarna i världen med sin mosaiksamling.

Side Ancient City, Manavgat Antalya Turkiet

Side Ancient City, som ligger 7 kilometer från Manavgat och 80 kilometer från Antalyas centrum, har varit värd för många imperier eftersom det är den viktigaste hamnstaden i Pamfylien. Den antika staden, där spår av lydierna, perserna, romarna och bysantinerna kan ses, framstår som den första kända metropolen i historien. Inom gränserna för Side Ancient City finns en gammal teater med en kapacitet på 17 tusen människor, Apollontemplet, stadsporten som öppnar sig till staden, bad och Vespasianusfontänen. Side Museum, som ligger precis intill stadsporten, är en av platserna du bör besöka när du är här. Du kan granska verk från den hellenistiska perioden, romerska perioden och bysantinska perioden i museet.

Manavgat vattenfall, Manavgat Antalya Turkiet

Manavgat Waterfall, ett av de vackraste vattenfallen i Turkiet, ligger 3 kilometer från Manavgat och 72 kilometer från Antalyas centrum. Manavgat-vattenfallet, som rinner från klippor på en höjd av cirka 5 meter, är en idealisk plats för dem som vill svalka sig. Det finns många ställen runt vattenfallet där du kan äta och dricka te eller kaffe. Du kan också förbereda picknickmaterial och ha picknick i områdena runt vattenfallet. Du kan också uppleva vattensporter som forsränning eller kanotpaddling vid Manavgat Waterfall, eller gå med på jeepsafariturer.

Damlataş-grottan, Alanya Antalya Turkiet

Damlataş-grottan, som ligger väster om Alanyas slott, flockas av lokala och utländska turister eftersom den botar många sjukdomar. Damlataş, den första grottan som öppnades för turism i Turkiet, erbjuder en idealisk miljö speciellt för astmabehandling, tack vare dess fuktighetsnivå och cirka 10 gånger mer koldioxid än normalt. Om du vill gå till grottan för ditt astmaproblem måste du först få en rapport från din läkare. Tack vare denna rapport får du gå in i grottan innan den öppnas för turister. Behandlingsmetoden, som innehåller olika övningar, har använts sedan 1954. Efter att ha kommit på en rundtur och sett grottan kan du njuta av den fina och rena sanden på Damlataş-stranden precis framför den.

Se även  Hur vet man om en tjej är kär i dig?

Santa Claus Church, Demre Antalya

St. Nicholas Church, av många känd som Santa Claus-kyrkan, ligger i Demre. Sankt Nikolaus, som föddes i Patara på 300-talet f.Kr. och blev biskop i staden Myra, blev en viktig religiös auktoritet i Anatolien när Myra blev huvudstad i regionen Lykien. Kyrkan som byggdes i Demre i St. Nicholas namn, känd som jultomten i många kulturer, är en viktig struktur för bysantinsk arkitektur och är bland de vackraste exemplen på konst från den mellanbysantinska perioden.

Karain-grottan, Antalya Turkiet

Karain Cave, den största naturliga grottan i Turkiet, ligger 30 kilometer nordväst om Antalya. Som ett resultat av utgrävningarna i denna grotta hittades ruiner som går tillbaka 500 000 år. I och med granskningen av ruinerna upptäcktes att denna grotta var en mänsklig bosättning, och efter denna upptäckt blev Karain Cave den största grottan där människoliv sågs i Turkiet.

Taşköprü, Yüreğir Adana

Taşköprü, som förbinder Seyhan och Yüreğir, ligger vid floden Seyhan. Bron, som tros ha byggts av den romerske kejsaren Hadrianus, är ett av landmärkena i Adana, som har varit värd för många civilisationer. 14 av de 21 valven på den 319 meter långa bron står fortfarande kvar. Bron, som har renoverats många gånger genom åren, fortsätter att användas idag. Av denna anledning är Taşköprü känd som en av de äldsta broarna som fortfarande används i världen.

Seven Sleepers Cave, Tarsus Mersin

Eshab-ı Keyf Cave, som nämns i den heliga Koranen, anses helig för både islam och kristendomen. Grottan är känd som Seven Sleepers Cave på grund av legenden den är föremål för. Legenden som styr namnet på grottan är ganska intressant. På den tiden ville den grekiske härskaren Dakyanus att hans folk skulle ansluta sig till hedendomens religion. Sju ungdomar vid namn Yemliha, Mekseline, Mislina, Mernuş, Sazenuş, Tebernuş och Kefeştetayuş, som tillhörde den kristna religionen, trodde på en Gud och vägrade att återvända till hedendomen. När härskaren hörde detta hotade han dem med döden. Sju unga människor tog skydd i denna grotta och Gud fick dem att sova i 300 år. När den första av de unga som vaknade gick för att köpa mat, drog han till sig folkets uppmärksamhet med de gamla pengarna i handen och folket undrade varifrån han kom. Därefter visade den unge mannen grottan, men det fanns bara sju fågelungar i grottan. Denna legend fortsatte och grottan blev känd som de sju sovande bland folket.

Ani Ruins, Kars

Ani-ruinerna, som ligger cirka 45 kilometer från Kars centrum, är faktiskt den del av den antika staden Ani som har överlevt till våra dagar. Ani-ruinernas historia, som först nämndes i historiska dokument på 400-talet, tros gå tillbaka till brons- och järnåldern. Ruinerna, som var en bro för köpmanskaravaner eftersom de var i en viktig position för handelsvägen mellan Bysans, Iran, Syrien och Centralasien, bär på olika civilisationers arkitektoniska drag. Speciellt på vintern kan du använda den för din vintersemester eftersom den erbjuder underbar utsikt med sitt vita hölje.

İshak Pasha Palace, Doğubayazıt Ağrı

Ishak Pasha Palace, som ligger 5 kilometer från Doğubayazıt, är den sista stora strukturen som byggdes av det osmanska riket under tulpaneran. Byggt på en yta på cirka 7600 kvadratmeter slutfördes bygget av palatset på 99 år. Av denna anledning har den en viktig plats när det gäller att undersöka periodens arkitektur. Utsikten över berget Ararat sett från palatset är ganska imponerande. Ishak Pasha Palace är platsen för fascinerande ögonblick när solen börjar gå ner. Det är därför jag rekommenderar dig att se palatset i solnedgången.

Tortum vattenfall, Uzundere Erzurum Turkiet

Vattnet i Tortum Waterfall, som är 21 meter brett, strömmar ner från en höjd av 48 meter. Med denna höjd är det bland de högsta vattenfallen i världen. En regnbåge bildas när vattnet i vattenfallet, som bildades när dalen som Tortumströmmen rinner igenom, stängdes på grund av ett jordskred, strömmar ner ljudligt. Det är väldigt lugnt att se denna magnifika utsikt från observationsdäcken. Om du vill kan du följa trappan och gå under vattenfallet, men låt mig berätta från början att du kan bli lite blöt under vårmånaderna.

Akdamar Island, Gevaş Van Turkiet

Det finns öar vid Lake Van, den största sjön i Turkiet. Den mest turistiska av dessa öar är Akdamar Island. Vårmånaderna när mandelblommor blommar på ön, som har olika skönhet för varje årstid, är ännu vackrare. Akdamar-kyrkan, som ligger på ön, visar ett av de vackraste exemplen på medeltida armenisk arkitektur. För att åka till ön kan du komma till Gevaş-distriktet och använda båtarna som avgår från stranden. På så sätt kan du också njuta av Lake Van.

Nemrut Crater Lake, Tatvan Bitlis Turkiet

Nemrut Crater Lake, Turkiets största och världens näst största kratersjö, ligger 15 kilometer från Tatvan-distriktets centrum. Sjön är uppkallad efter den babyloniske kungen Nimrod och erbjuder oförglömliga vyer med sin naturliga skönhet. Sjöns omgivningar, fyllda med frodigt grönt gräs och blommor under vårmånaderna, i kombination med färgen på det blå vattnet, blir adressen nummer ett för naturfotografier. Eftersom det är hem för många fågelarter kan du vara säker på att du kommer att finna ro bland fåglarnas kvittrande.

Harput Castle, Elazığ Turkiet

Historien om Harput, den historiska staden Elazığ, går tillbaka till antiken. Harput, som har använts som bosättning sedan 1900-talet f.Kr., är närmast ett friluftsmuseum. Den antika staden, som dominerades av många civilisationer före och efter islam, bär fortfarande spåren av dessa civilisationer. Harput Castle, det äldsta verk som har överlevt till idag, är också symbolen för Elazığ. Att slottet byggdes på 800-talet f.Kr. på branta klippor bidrog till att det bevarades. Efter att ha börjat din tur med Harput Castle, kan du fortsätta med Assyrian Ancient Virgin Mary Church, en av de äldsta kyrkorna i Anatolien. Dabakhane, känd för sina termiska vatten, stadens mest kända grav, Fatih Ahmet Baba-graven, Harput Ulu-moskén, Şefik Gül-kulturhuset, Sara Hatun-moskén, Arap Baba-graven, Ağa-moskén och Kurşunlu-moskén är bland de andra platserna du definitivt bör se under din Harput-resa.

Arslantepe Mound, Battalgazi Malatya Turkiet

Arslantepe Mound, som ligger 7 kilometer från Malatyas centrum, är bland de äldsta antika städerna i östra Anatolien. Arslantepe Mound, som har använts som bosättning av många civilisationer sedan 5000 f.Kr., ligger mycket nära Eufratfloden. Det har gått till historien som ett produktivt bosättningsområde med sina jordar och våtmarker som ger den idealiska miljön för jordbruk eftersom det ligger nära floden. Med ruinerna grävda fram som ett resultat av utgrävningarna som utfördes här, upptäcktes det att Arslantepe Mound var den första stadsstaten i Anatolien. Arslantepe, som togs upp på den tillfälliga listan 2014, togs upp på världsarvslistan av UNESCO 2021.

Berget Ararat, Ararat

Berget Ararat, som ligger mitt i provinserna Iğdır och Ağrı, är det största berget i Turkiet. Berget, som är 5137 meter över havet, är den högsta toppen i Turkiet samt den högsta toppen i Europa. Snön smälter aldrig på berget, som består av två berg: Little Ararat och Big Ararat. Toppen av berget är alltid täckt av glaciärer. Av denna anledning är det mycket utmanande att bestiga berget, särskilt på vintern. Om du är intresserad av att klättra är juli, augusti och september de bästa tiderna att bestiga berget Ararat.

Çıldır-sjön, Kars Turkiet

Çıldır Lake, som ligger inom gränserna för Ardahan och Kars provinserna, sprider sig över ett område på 123 kvadratkilometer. Med denna storlek är det den största sötvattensjön i regionen östra Anatolien. Eftersom den ligger 1956 meter över havet upplever sjön och dess omgivningar mycket kalla väderförhållanden på vintern. Sjön Çıldır fryser i slutet av november och förblir frusen till början av april. Eftersom lokalbefolkningen försörjer sig på att fiska från sjön borrar de genom isen och fångar fisk på vintern. Om du är någon som gillar att fiska kan du uppleva fiske i genomborrad is när du besöker sjön. Förutom fiske blir promenader på den frusna sjön och skidåkning med släde ett unikt resminne.

Efesos antika stad, Selcuk Izmir Turkiet

Om vi ​​bara skulle välja 3 platser att besöka i Turkiet, skulle Ephesus Ancient City vara en av dem. Eftersom Selçuk är en av de mest bördiga regionerna i anatoliska länder, har den antika staden Efesos varit en plats där många civilisationer levt genom historien. Den antika staden, som har Artemis-templet, ett av världens 7 underverk, inom sina gränser, är en plats som ofta besöks av inte bara lokala utan även utländska turister. Dessutom tar Jungfru Marias hus, som ligger cirka 9 kilometer från den antika staden, många besökare eftersom det är en plats där kristna fullgör sina pilgrimsfärdsplikter.

Pamukkale Travertiner, Pamukkale Denizli Turkiet

Pamukkale Travertines, som kan vara i topp fem på listan över platser att besöka i Turkiet med den antika staden Efesos, är en ren vit fest som bildas av termiska vatten. Travertiner, som finns med på Unescos världsarvslista, består av källvatten som innehåller karbonatmineraler. Eftersom det har många hälsofördelar kommer det också i förgrunden i Turkiets hälsoturism. Cleopatra Pool och Hierapolis Ancient City är bland de platser du definitivt bör se när du går för att se Pamukkale Travertines. För att se den vita utsikten kan du börja dina planer genom att köpa en Pamukkale-bussbiljett.

Bodrums slott, Bodrum Muğla Turkiet

Bodrums slott, symbolen för Bodrum, byggdes på en ö av Johannesriddarna på 1400-talet. Ön som slottet låg på knöts senare till kusten och blev en halvö. Stenar från Halikarnassos mausoleum, ett av världens 7 underverk, användes vid konstruktionen av slottet. Slottet, som har 5 torn och 7 portar, är för närvarande värd för sina besökare som Underwater Archaeology Museum.

Ölüdeniz, Fethiye Muğla Turkiet

Ölüdeniz från Turkiet finns definitivt med på listan över besöksmål i världspressen. Ölüdeniz, som ligger 11 kilometer från Fethiye centrum, är verkligen en plats som de som ser den aldrig kommer att glömma med dess naturliga skönhet och hav. Den sveper in dig i sina armar med sitt lugna och varma vatten och du vill aldrig lämna. När du åker till Ölüdeniz, lämna inte utan att besöka Fjärilsdalen. Du kommer att uppleva tystnaden i Fjärilsdalen, som du kan åka till med båt från Fethiye och Ölüdeniz.

Dilek Peninsula National Park, Kuşadası Aydın Turkiet

Dilek Peninsula National Park är faktiskt namnet på halvön där Menteşe-bergen möter Egeiska havet. Dilek har fått sitt namn från Dilek Hill, som är 1237 meter hög. När du korsar de talldoftande vägarna ser du dansen av blått och grönt tillsammans med ekorrar, sköldpaddor och vildsvin. Det är möjligt att se underbara vyer från observationsdäcken som ligger i olika delar av parken. Du kan också njuta av det doftande vattnet i Egeiska havet på stränderna i İçmeler, Aydınlık, Kavaklıburun och Karasu vikar i parken.

Cunda Island, Ayvalik Balikesir

Cunda Island, ett lugnt hörn med kullerstensgator, mastixglass och utsökt fisk, är en plats du inte vill återvända till. Oavsett om du åker på våren eller sommaren är varje årstid olika. När du vaknar på Cunda hotell med havsutsikt kommer du att säga att du är glad att du kom. Taksiyarhis-kyrkan, Ayışığı-klostret och Aşıklar-kullen, som har utsikt över Cunda från toppen, är några av platserna du kan besöka i Cunda. Du kan också åka till Ayvalık, besöka Djävulens bord och äta Ayvalık-toast.

Kazbergen, Çanakkale och Balıkesir

Du bör andas in den rena luften i Kazbergen, som ligger på gränsen mellan Çanakkale och Balıkesir, även en gång i ditt liv. Du kan bo i tält eller husvagn och gå på naturvandringar i syretanken Kaz Mountains National Park, men eftersom nationalparken är under skydd bör du vara försiktig med att campa och vandra på platser som är tillåtna av tjänstemännen. Jag rekommenderar dig också att besöka Sarıkız Tomb, Adatepe Village, Yeşilyurt Village, Zeus Altar, Adatepe Olive Oil Museum och Hasanboğuldu och Sütuven Waterfalls.

Gallipoli Peninsula Historical National Park, Eceabat Çanakkale

Gallipolihalvön, där intensiteten i striden i Çanakkale under första världskriget var som högst och där vi förlorade många av våra soldater för vårt hemlands skull, förklarades som nationalpark 1973. Çanakkale Martyrs’ Monument tar dig med på en sorglig resa i tiden med sina museer och mausoleer där resterna av brittiska, australiensiska, Nya Zeeland och franska martyrer ligger. Närvaron av kropparna av de soldater som miste livet i samma krig här ger också ett budskap om brödraskap till världen.

Saklıkent Canyon, Seydikemer Muğla

Även om Fethiye Ölüdeniz kommer att tänka på först i Muğla, staden som erbjuder flest alternativ när det gäller turism i Turkiet, är Saklıkent Canyon också ett mycket populärt resmål. Saklıkent Canyon ligger i Seydikemer, som tidigare var ett distrikt i Fethiye men senare blev ett distrikt, cirka 45 kilometer från centrala Fethiye. Medelhöjden på kanjonen, som är 18 kilometer lång, varierar mellan 200 meter och 600 meter. Eftersom vissa punkter i kanjonen smalnar av upp till 2 meter kan du inte se himlen vid dessa punkter. Efter att ha kommit in i Saklıkent Canyon kan du gå från bryggorna och försiktigt komma till området där kaféet ligger. Men efter kaféet måste du korsa gatan för att fortsätta gå i kanjonen, men den här resan kan vara lite utmanande eftersom vattnet är väldigt kallt och klipporna är väldigt hala. Av denna anledning är det omöjligt att gå hela kanjonen på egen hand. Om du vill gå hela kanjonen bör du definitivt röra dig med ett professionellt team.

Sirince, Selcuk Izmir

Şirinces historia, som blev allmänt känd och populär med domedagsprofetiorna som dök upp 2012, går tillbaka till före Kristus. Şirince var en by där rika familjer bodde på 500-talet f.Kr. Byborna, som älskade platsen de bodde på, döpte den till Ugly så att dess skönhet inte skulle upptäckas eller förstöras av många människor. När turkar, invandrare från Thessaloniki, bosatte sig i byn 1924, besökte guvernören i Izmir byn och döpte den till Şirince, och tyckte att detta namn var orättvist mot byns skönhet. Byns ansikte förändrades totalt med besöket av Sevan Nişanyan 1995. Nişanyan bidrog till restaureringen av byn och förde den till sin nuvarande skönhet. Gatorna i Şirince, dekorerade med restaurerade grekiska hus, är så vackra att du kommer att ha en mycket trevlig tid när du besöker dessa gator. Om du besöker Şirince med dina barn, bör du definitivt besöka Nesin Mathematics Village.

Çeşme, Izmir, Ilıca Beach

Çeşme, en av de mest populära semesterdestinationerna i Turkiet, tar emot hundratals lokala och utländska turister varje år. Du kan bada i den vita sanden och stränderna med blå flagg i Çeşme, som fräschar upp dig med sina svala brisar i sommarens svällande hetta, fram till de första dagarna av november. Förutom stränder som Ilıca Public Beach, Altınkum Public Beach, Boyalık Public Beach, Delikli Bay, Pırlanta Bay, Alaçatı Public Beach, är det också värd för många strandklubbar. Çeşme är ett distrikt känt inte bara för sina stränder utan också för sitt färgstarka nöjesliv. Speciellt Alaçatı erbjuder oförglömliga kvällar för semesterälskare med sina nöjesställen. När du åker till Çeşme kommer du att bada mycket och bli hungrig. Du borde vara hungrig ändå, för du kan inte återvända från Çeşme utan att äta turturduvor och kikärter. Du bör definitivt prova skaldjur och läckra rätter med olivolja.

Ulubey Canyon, Ulubey Uşak

Ulubey Canyon ligger i Uşak och är en naturlig skönhet med en längd på cirka 77 meter och ett djup på 140 till 170 meter. Med tanke på dess längd är den känd som den 2: a största kanjonen i världen efter Grand Canyon i Amerika. Tja, när så är fallet blir utsikten över kanjonen ganska fascinerande. Av denna anledning är det bland naturfotografernas favoritadresser. Den mest underbara utsikten över kanjonen kan ses från glasterrassen som byggdes efter turismarbetet. Låt mig varna dig i förväg, om du är rädd för höjder kan det vara lite utmanande för dig att klättra upp på denna glasterrass.

Balıklıgöl, Eyyübiye Şanlıurfa

Balıklıgöl ligger precis framför slottet Urfa och är en naturlig skönhet som är 150 meter lång och 30 meter bred. Det finns många legender och rykten om Balıklıgöl. Den viktigaste av dessa är att Balıklıgöl har en viktig plats för de tre himmelska religionerna. Det är sjön där Abraham föll efter att ha kastats i elden. Av denna anledning tar det emot många besökare från alla religioner och länder. Dessutom är karparna i sjön också Hz. Det tros vara veden i elden där Abraham brändes och äts inte eftersom det anses heligt.

Halfeti, Sanliurfa

En del av Halfeti, ett distrikt i Şanlıurfa, översvämmades på grund av byggandet av dammen 2000. På grund av denna tragiska händelse i Halfeti, som kallas den sjunkna staden, begravdes såväl historiska artefakter som många människors hem under vatten. Idag är den del som är översvämmad känd som Gamla stan. När du går genom gatorna i Gamla stan känner du en känsla av sorg. Du kan ta en båttur i Halfeti och se strukturer som Stora moskén och det grekiska slottet som fortfarande står kvar bland vattnet.

Göbeklitepe, Haliliye Şanlıurfa Turkiet

Şanlıurfa är verkligen en viktig stad när det gäller kulturella och historiska rikedomar. Under de senaste åren, med upptäckten av Göbeklitepe, som tros vara världens första tempel och den första bosättningen av människor, vill tusentals människor från hela världen besöka denna viktiga stad genom att köpa en Şanlıurfa-flygbiljett vid första tillfället . Det sägs att Göbeklitepe byggdes 7500 år före de egyptiska pyramiderna. Det uppskattas att det finns ruiner på ett mycket större område än vad som nu upptäckts, och utgrävningar pågår fortfarande. Jag tror att det inte skulle vara en överdrift om jag sa att Göbeklitepe, som har lett till mycket viktiga upptäckter om mänsklighetens historia, hamnar på första plats bland besöksmålen i Turkiet.

Gobeklitepe in Sanliurfa, Turkey. The remains of an ancient Neolithic sanctuary built on a hilltop. It is one of the oldest religious structures in the world.

Nemrutberget, Kahta Adıyaman Turkiet

Nemrutberget ligger cirka 78 kilometer från Adıyamans centrum, på en höjd av 2150 meter. Monumenten på detta berg, som finns med på UNESCO:s världsarvslista, byggdes av kung Antiochos av Commagene. Man tror att kungen också lät bygga ett mausoleum åt sig själv på detta berg, men denna grav har ännu inte upptäckts och utgrävningar pågår fortfarande. Mount Nemrut är skådeplatsen för oförglömlig soluppgång och solnedgång. Om du ska åka till fjällen rekommenderar jag dig att sammanfalla med dessa timmar.

Zeugma antika stad och museum, Nizip Gaziantep Turkiet

Mosaikerna i Zeugma-museet, som är värd för den berömda Gypsy Girl-mosaiken, är artefakter som hittades under utgrävningar i den antika staden Zeugma. Dess historia går tillbaka till f.Kr. Utgrävningarna i den antika staden, som går tillbaka till 300 f.Kr., fortsätter fortfarande. Med sin omfattande mosaiksamling är museet ett av de största mosaikmuseerna i världen. Jag rekommenderar dig definitivt att gå till detta museum när du åker till Gaziantep. Gypsy Girl-mosaiken, vars utseende liknar Mona Lisa, presenteras så vackert att jag fortfarande inte kan komma över dess inflytande.

Mor Gabriel-klostret, Midyat Mardin Turkiet

Mor Gabriel-klostret, det äldsta syrisk-ortodoxa klostret i världen som fortfarande står kvar idag, går tillbaka till 1610 år. Klostret, som ligger cirka 23 kilometer från Midyats centrum, kallas också Deyrulumur-klostret. Du bör definitivt se klostret, som fascinerar med sina terrasser, kupoler, klocktorn, portar och mosaiker, under din resa till Mardin. Under din resa där du kan bevittna Mardins historia kan du känna atmosfären bättre tack vare Mardins hotell byggda i stenherrgårdar. Medan du är i staden rekommenderar jag dig att se så många platser du kan på listan över platser att besöka i Mardin.

Harran Ruins, Harran Şanlıurfa Turkiet

Harran Ruins, som ligger 44 kilometer från Şanlıurfa, är värd för den antika staden med anor från 5000 f.Kr. Beläget i hjärtat av Harran Plain, är den antika staden i skärningspunkten mellan många olika vägar på grund av sitt läge. Tack vare detta strategiska läge fungerade det som periodens kulturella och religiösa centrum. När du går till den antika staden, som var värd för många civilisationer inklusive sumererna, assyrierna, romarna och bysantinerna, bör du definitivt se Harran Castle, Harran Mound, Harran Great Mosque och Khan El-Baghrur Caravanserai. Jag rekommenderar dig också att besöka gravhusen med koniska kupoler som är unika för regionen.

Deyrulzafaran kloster, Artuklu Mardin Turkiet

Beläget 4 kilometer från Mardins centrum, vid en punkt med utsikt över Mardinslätten, fascinerar Deyrulzafaran-klostret dem som ser det med sin arkitektur. Klostret, som går tillbaka till 500-talet f.Kr., har en helig betydelse för assyrier. Deyrulzafaran-klostret, som användes som assyriernas patriarkala centrum i 640 år, spelade viktiga roller inte bara inom religionen utan också inom utbildning och kultur. Det första tryckeriet i regionen etablerades här och hundratals böcker på syriska, ottomanska, arabiska och turkiska trycktes i detta tryckeri. Några av de delar av tryckpressen, som fungerade i 50 år, kan fortfarande ses i klostret. Jag rekommenderar dig att se skönheten med solnedgångstimmar i klostret, som består av 4 separata delar: Mor Hananyo Church, Virgin Mary Church, House of Saints och Sun Temple.

The magnificent Deyrul Zafaran stands about 6km along a good but narrow road in the rocky hills east of Mardin. The monastery was once the seat of the Syriac Orthodox patriarchate but this has now moved to Damascus. In 495 the first monastery was built on a site previously dedicated to the worship of the sun. Destroyed by the Persians in 607, it was rebuilt, only to be looted by Tamerlane six centuries later.

Malabadi-bron, Silvan Diyarbakır Turkiet

Malabadi-bron, som tros ha byggts under Artukid-perioden, är ett av de viktigaste verken i Seljukrikets 1100-talsarkitektur. Bron anses vara ett mästerverk, särskilt inom teknik och arkitektur. Malabadi Bridge är en stenbro med det största valvspännet i världen, med ett valvspännvidd på 40,86 meter. Eftersom det ligger på den väg som ofta används av kommersiella husvagnar finns det rum för passagerare på båda sidor om valvet.

Anıtkabir, Çankaya Ankara Turkiet

Anıtkabir, som är överst på listan över platser att se i Ankara, Turkiets huvudstad, är mausoleet för Mustafa Kemal Atatürk, Republiken Turkiets grundare. Anıtkabir, vars konstruktion färdigställdes 1953, välkomnar sina besökare varje dag utan kostnad. När du åker till Anıtkabir bör du definitivt se Atatürk and War of Independence Museum och Road of Lions.

Se även  Guidad Visualisering: Nyckeln till Total Avslappning

Kappadokien, Nevşehir Turkiet

Kappadokien, som ligger högst upp på listan över platser att besöka i Turkiet; Det är faktiskt det allmänna och inkluderande namnet på ett gammalt bosättningscentrum som gränsar till provinserna Nevşehir, Kayseri, Niğde och Aksaray. Eftersom den ligger i en region där Sidenvägen passerade är det möjligt att se spår av många olika kulturer. Eftersom Kappadokien är namnet på ett stort område rekommenderar jag att du avsätter minst 2 dagar för att besöka det. Du bör börja med Göreme, det populäraste turistmålet i Kappadokien. Ska du på en ballongtur är Göreme rätt adress eftersom du kan titta på älvaskorstenarna bäst härifrån. Uçhisar, där du kan se Güvercinlik-dalen och Uçhisar-slottet, och Ürgüp, där du kan besöka de tre skönheterna och Asmalı Konak, är också platser du definitivt bör se. Lämna inte utan att besöka Ihlaradalen, en av de mest tröttsamma platserna i Kappadokien. Om du stiger på ballongen blir utsikten du kan se från ovan ännu vackrare när du går. Jag rekommenderar dig särskilt att se Eğritaş-kyrkan, Sümbüllü-kyrkan, Yılanlı-kyrkan och Derinkuyu Underground City i dalen.

Mevlana-graven, Karatay Konya Turkiet

Graven som innehåller graven för Mevlana Celaleddin-i Rumi, som identifieras med Konya, fick namnet Mevlana Museum 1954. Mevlana Tomb, det första stoppet på din Konya-tur, du kan hitta alla typer av föremål och handskrivna böcker om Mevlanas liv. Det finns många verk i graven, inte bara relaterade till Mevlana, utan också för att belysa historien om Seljuk och Osmanska riket. Det är också en mycket viktig plats för Mevlevi-kulturen. Om du är intresserad av Mevlevi rekommenderar jag dig definitivt att uppleva den atmosfären.

Odunpazarı Hus, Odunpazarı Eskişehir Turkiet

De berömda husen i Odunpazarı, området där de äldsta bosättningarna i Eskişehir började, tar emot tusentals besökare varje år. Odunpazarı-hus, den första platsen du bör se i Eskişehir, som är en idealisk stad för dagsutflykter, är ett av de bästa exemplen på civil arkitektur under den osmanska perioden. Hus restaurerade för turiständamål; Det är öppet för besökare som kaféer, restauranger, museer och souvenirbutiker.

Çatalhöyük neolitiska stad, Çumra Konya Turkiet

Çatalhöyük neolitiska stad, belägen i Çomra-distriktet i Konya, är känd som en av de äldsta bosättningarna under den neolitiska åldern. Fynden som upptäckts som ett resultat av de studier som genomfördes i Çatalhöyük, som togs upp på Unescos världsarvslista 2012, går tillbaka till 7400 f.Kr., och de belyser människans historia i många aspekter. De viktigaste fynden i Çatalhöyük, där den första husarkitekturen och de första landskapsmålningarna upptäcktes, är modergudinnans motiv med hög relief. Dessa fynd är viktiga eftersom de avslöjar att den religiösa tron ​​i den neolitiska åldern formades av en mäktig gudinna figur.

Divriği Ulu-moskén och sjukhuset, Divriği Sivas Turkiet

Divriği, som har varit en bosättning sedan hettiterna, har varit värd för olika civilisationer genom åren. Medan regionen dominerades av Mengücekoğulları, lät Ahmet Şah bygga Divriği Ulu-moskén, och hans fru Turan Melek lät bygga Darüşşifa. Inget av motiven går igen i byggnaden, som visar det mest underbara exemplet på stenhuggeri specifikt för anatoliska traditioner. Byggnaden inkluderades på världsarvslistan av UNESCO 1985, vilket gör den till den första arkitektoniska strukturen från Turkiet som inkluderades i denna lista. Det är inte möjligt att se liknande arkitektoniska och tekniska särdrag i Divriği Ulu-moskén och sjukhuset, som anses vara ett av de viktigaste exemplen på turkisk och islamisk arkitektur, i någon annan byggnad.

Hattusha antika stad, Boğazkale Çorum Turkiet

Hattusha, huvudstaden i den hettitiska civilisationen, den första stora civilisationen som etablerades i Anatolien, blev senare bosättningsområde för många olika civilisationer. Hattusha Ancient City, som togs upp på världsarvslistan av UNESCO 1986, har en mycket viktig plats inte bara för Turkiets historia utan också för världens historia. Sedan kilskriftstavlorna som finns i den antika staden är värd för information som belyser världshistorien, har dessa tavlor också tagit sin plats i UNESCO:s minne av världslistan. När du åker till Hattusas bör du se platser som Arslanli-porten, King’s Gate, Yerkapi, Büyükkale Palace Complex, det stora templet och det hieroglyfiska rummet, som har bevarats till denna dag. Jag rekommenderar dig också att se Nişantepe-inskriften, som innehåller den längsta hieroglyfen som har överlevt från hettiterna.

Uzungöl, Çaykara Trabzon Turkiet

Uzungöl, som bildades genom stängningen av Haldizen Creek, är annorlunda på sommaren och annorlunda på vintern. Uzungöl, vars omgivningar förblir frodiga med regn hela sommaren, erbjuder vykortsvärda vyer när det är täckt av rent vitt på vintern. Även turistmöjligheterna i regionen, som fått många besökare de senaste åren, utvecklas avsevärt. Du kan lägga till olika äventyr till din semester genom skärmflygning, ATV-turer, heliski, safari och vandring.

Sumela kloster, Macka Trabzon Turkiet

Sumelaklostret, byggt på klipporna i utkanten av Karadağ, med utsikt över Altınderedalens skönhet, har ett imponerande utseende. Klostret, som visar sig bland molnen i grönskan, grundades i Jungfru Marias namn. 6-våningshuset nås genom att gå uppför en smal och lång trappa. Även om det kan vara lite tröttsamt kommer du att vara intresserad av de detaljerade fresker och målningar du kan se inne i klostret.

Ayder Plateau, Çamlıhemşin Rize Turkiet

Ayder Plateau ligger 1350 meter över havet och är ett syreparadis täckt av granar och bokträd. Ayder Plateau, där du kan se alla nyanser av grönt tillsammans, ligger vid foten av Kaçkarbergen. Bridal Tülü Waterfall, bildat av vatten som strömmar genom bergen, lägger till en speciell skönhet bland dessa grönska. Förutom sin natur bidrar den till hälsoturismen med sina varma källor. De varma källorna i Ayder Plateau är bra för många sjukdomar.

Fırtına Creek, Çamlıhemşin Rize Turkiet

Om du letar efter en semester där adrenalinet är på topp är Fırtına Creek precis för dig. Det erbjuder en oförglömlig forsränningsupplevelse med dess vatten som rinner i 57 kilometer. Forsränningsbanan, som börjar 1 kilometer söder om Çamlıhemşin, är 23 kilometer lång. Banan måste genomföras innan bäckens vatten rinner ut i Svarta havet. Eftersom bäckbädden är mycket stenig har banan mycket utmanande punkter och extra försiktighet måste iakttas för att undvika farliga situationer. Om du säger, ”Nej, jag är rädd, jag kommer inte att åka forsränning”, kan du gå till broar som ser Fırtına Creek från ovan, som Şenyuva-bron och Timisvat-bron.

Bandırma Ship Museum, Canik Samsun Turkiet

Bandırma Ferry, som spelade en viktig roll i början av frihetskriget och upprättandet av Republiken Turkiet, förvandlades till ett museum och öppnade för besökare 2006. I kabinen som ligger inne i fartyget finns vaxstatyer av Mustafa Kemal och hans fyra krigskamrater. Med utnyttjande av museiområdets vidsträckta storlek etablerades Nationella kampparken och Friluftsmuseet i området med insatser från kommunen. Du kan också besöka detta museum efter att ha besökt Bandırma-färjan.

Sinop historiska fängelse, Sinop Turkiet

Slottet där Sinop Historical Prison, kallat ”Alcatraz of Anatolia” ligger, har anor från ungefär f.Kr. Den byggdes runt 2000. Handlingar angående användningen av slottet som fängelse visar 1568 som det äldsta datumet. Det blev officiellt ett fängelse 1887. Det stängdes 1999 och restaurerades som ett museum. Fängelset, där många poeter, politiker, författare och konstnärer, inklusive Sabahattin Ali, sitter fängslade, är omgivet av havet på tre sidor. Därför finns det ett enormt fuktproblem. Det fanns till och med några fångar som miste livet innan deras straff slutade på grund av detta fuktproblem.

Sinop/Turkey – August 04 2019: Building used as reform scholl (cocuk islahevi) in Sinop Fortress Prison.

Yedigöller nationalpark, Bolu Turkiet

Det finns 7 skredsjöar i Yedigöller nationalpark, som är värd för helt olika vackra vyer varje årstid med sin rika vegetation. Dessa 7 sjöar, som heter Sazlıgöl, İncegöl, Nazlıgöl, Küçükgöl, Deringöl, Büyükgöl och Seringöl, och växtligheten runt dem erbjuder en romantisk utsikt med harmonin av röda, orange och gula färger, särskilt under höstmånaderna. Parken, som är bland de minsta nationalparkerna i Turkiet, är idealisk för dagsutflykter. Om du gillar att campa är det ett annat nöje att vakna upp till utsikten över sjöarna.

Amasra Castle, Bartin Turkiet

Amasra, en av de vackraste destinationerna i västra Svartahavsregionen, har en historia på cirka 3000 år. Staden, som användes som huvudstad för många civilisationer, är en plats definierad av Fatih Sultan Mehmet som ”Çeşm-i Cihan”, det vill säga ”världens ögonäpple”. Amasra Castle, Kemere Bridge, Tow Trucks Bazaar, Amasra Museum och Crying Tree är några av platserna du definitivt bör se i Amasra, där du kan upptäcka all lugnet hos en slaktare vid havet med sin varma atmosfär. Amasra avnjuts dock bäst när man äter färsk fisk på restauranger med havsutsikt. Om du går under säsong är jag säker på att du kommer att äta den bästa ansjovis, piggvar, vitling och multe du någonsin kommer att äta i ditt liv. Naturligtvis ska du prova den berömda Amasra-salladen vid sidan av fisken. Om du kommer på sommaren kan du också njuta av havet vid Amasras stränder. Büyük Liman Beach, Küçük Liman Beach, İnkumu Beach och Bozköy Beach är bland de mest föredragna stränderna i staden.

Abant Lake, Bolu Turkiet

Lake Abant, som är det första resmålet man tänker på när det kommer till hösten i Turkiet, är den idealiska platsen för en underbar weekendresa med sin närhet till Istanbul och Ankara. Spridd över ett område på 125 hektar har sjön utmärkelsen att vara en kratersjö. Den skyddades med status som naturpark 1988, eftersom den är värd för ett brett utbud av växter och djur, tillsammans med dess omgivande område på 1150 hektar. Eftersom det är värd för så många besökare är området runt Abant Lake täckt av hotell. Om du vill kan du välja bland Abant-hotell där du kan spendera tid vid den öppna spisen på vintern, eller så kan du slå upp ditt tält runt sjön. Det är helt upp till dig. Om du vill utforska andra naturliga skönheter i Bolu medan du är vid Abant-sjön, kan du också åka till Yedigöller, Sülüklü-sjön och Mudurnu.

King Rock Tombs, Amasya Turkiet

King Rock Tombs i Amasya bär spår av många civilisationer och är bland de mest monumentala gravarna i Anatolien. De visas också som viktiga exempel på klippgravstraditionen runt om i världen. Kungarnas klippgravar, som användes som Pontus Kings gravar under den hellenistiska perioden, gjordes genom att hugga vertikala stenar vid foten av Amasya Castle. Den största av gravarna är den som ligger i slutet av vägen, mot väster. Ingången till graven som byggdes för kung Pharnakes är högre än de andra och den är också känd som den store kungens grav. Gravarna, som har en mycket imponerande utsikt, kan nås genom att korsa järnvägen genom smala gator. Även om trappor och stigar som är uthuggna i klipporna är svåra att klättra är de värda all trötthet.

Safranbolu hus, Safranbolu Karabük Turkiet

Safranbolu, en av de mest turistiska platserna i Turkiet, är värd för Safranbolu-hus, där ottomansk arkitektur är bevarad på bästa sätt än i dag. Safranbolu, som liknar ett friluftsmuseum med husen som pryder varje hörn, tar emot hundratals lokala och utländska turister varje år med dessa hus. Av de mer än 2000 husen i Safranbolu är 800 under skydd. Av denna anledning, när du åker till Safranbolu, bör du definitivt stanna en natt eftersom detaljerna inuti dessa hus är mycket imponerande. Du kommer att bli förvånad när du ser träbearbetningen och olika typer av skåp. De bästa exemplen på denna arkitektur är herrgårdarna Kaymakamlar, Kilerciler, Mümtazlar, Karaüzümler, Kavsalar och Sipahioğlu. Efter att ha sett herrgårdarna kan du gå uppför Hıdırlık Hill och se utsikten över Safranbolu från ovan.

Selimiye-moskén, Edirne Turkiet

Selimiye-moskén, som Mimar Sinan beskrev som ”mitt mästerverk”, är en plats som beundrar dem som ser den med sina 4 70 meter långa minareter och magnifika kupol. Moskén, som kan ses från många olika platser, oavsett hur långt borta är, är symbolen för Edirne, tack vare längden på dess minareter. Det finns ingen kolumn som stödjer moskéns kupol, som är cirka 31,30 meter i diameter. Av denna anledning har den en mycket viktig plats i form av arkitekturhistoria.

Maşukiye, Kartepe Kocaeli Turkiet

Maşukiye, som ligger i utkanten av Kartepe i den östra delen av Kocaeli, påminner återigen om hur fridfull naturen ger, och blandar ljudet av vatten med ljudet av fåglar. I Maşukiye, som är en idealisk plats för att komma bort från all stress i det dagliga livet och andas in den rena luften, är Kuzu-platån, som erbjuder en underbar utsikt över Aygır-strömmen som rinner från Kartepe-toppen och Sapanca-sjön, en av de platser du definitivt borde se.

Historiska halvön, Istanbul Turkiet

Den historiska halvön, eller med andra ord Suriçi, där den äldsta bosättningen i Istanbul etablerades; Gyllene hornet är namnet på regionen som omges av Bosporen och Marmarasjön. En annan anledning till att denna region kallas den historiska halvön är de många historiska monumenten i regionen. Palats, moskéer, kyrkor och obelisker från den bysantinska och ottomanska perioden är en viktig plats för att observera halvöns historia. Du kan börja din historiska halvönstur från Eminönü-torget. Efter att ha sett Sirkeci tågstation, Yeni-moskén, kryddbasaren, Cağaloğlu-badet kan du komma till Sultanahmet-torget. Blå moskén, Turkish and Islamic Arts Museum, Obelisk Stone, Serpent Column, German Fountain, Hagia Sofia, Istanbul Archaeology Museum, Basilica Cistern, Topkapipalatset är bland de viktigaste platserna du bör se. Efteråt, glöm inte att gå till Beyazıt-torget och besöka Grand Bazaar.

Prinsöarna, Istanbul Turkiet

Prince Islands är faktiskt namnet på alla 9 öarna i Istanbul Metropolitan Municipality. Det finns bosättningar i Büyükada, Heybeliada, Burgazada och Kınalıada, men det finns inga bosättningar i Sedefadası, Tavşanadası, Sivriada, Kaşıkadası och Yassıada. De mest turistiska bland öarna är Büyükada och Heybeliada. Eftersom de bara är en färjeresa bort från Istanbul, är de att föredra som en adress för lugnet under vår- och sommarmånaderna.

Uludag, Bursa Turkiet

Uludağ, som är en av de första platserna som kommer att tänka på när det kommer till skidåkning i Turkiet, är värd för tusentals lokala och utländska skidälskare varje vinter. Berget, som har en höjd av 2 543 meter, erbjuder en trevlig skidupplevelse är täckt av ett tätt lager av snö hela vintern. Uludağ erbjuder spår för både professionella och amatöråkare, och förvandlas till ett picknickområde för dem som vill fly från värmen på sommaren.

Jungfrutornet, Üsküdar Istanbul Turkiet

Jungfrutornet, som bildar silhuetten av Istanbul, är också en av Turkiets symboler. Byggdatumet för Jungfrutornet, som ligger utanför Salacaks kust i distriktet Üsküdar, är inte känt exakt. Det finns många legender om konstruktionen av tornet, som tros ha funnits sedan urminnes tider. Den mest kända legenden är att kungen, som hörde profetian att hans dotter skulle dödas av en orm, lät bygga detta torn för att skydda sin dotter. Även om kungen låste in sin dotter i tornet för att skydda henne, sägs det att ormen som kom ut ur druvkorgen som kom till tornet dödade flickan. Du kanske tänker, ”Åh, det här är historien igen?”, men när du pratar om Jungfrutornet kan du inte göra utan att nämna legenderna. Eftersom det också är föremål för romantiska legender, erbjuder Jungfrutornet idag den perfekta atmosfären för äktenskapsförslag och romantiska middagar. Om du vill ha en romantisk plan eller bara vill se tornet kan du snabbt nå Maiden’s Tower med båtar som avgår från Salacak var 15:e minut.

Cumalıkızık Village, Yıldırım Bursa Turkiet

Cumalıkızık Village ligger cirka 165 kilometer från Istanbul och är den region där ottomanerna först slog sig ner i Bursa. Precis som Safranbolu har Cumalıkızık också hus som bär bostadsarkitekturen från den ottomanska perioden. Byn, som har totalt 270 hus, varav 180 kan användas idag, togs upp på världsarvslistan av UNESCO 2014. Jag är säker på att du kommer att vilja ta bilder hela tiden medan du vandrar på gatorna i den historiska byn kantad av osmanska hus. Om du ska till byn för att äta en god frukost skulle det vara klokt att vara där tidigt eftersom det är ett populärt ställe och frukostställena kan fyllas tidigt.

Uluabatsjön, Bursa Turkiet

Uluabatsjön, som ligger cirka 30 kilometer från Bursas centrum, är en sjö som bildats som ett resultat av tektoniska rörelser. Sjön, som har många byar runt sig, är en viktig resurs för fiske. Människor som bor i de omgivande byarna försörjer sig på att sälja fisken de fångar från sjön. Den populäraste av byarna runt sjön är Gölyazı Village. Gölyazı, byggd på en liten ö vid sjön, är ansluten till marken med en tunn väg. Byn, som tidigare var huvudstad i kungariket Apollo, var känd som en liten fiskeby där grekerna bodde länge. Efter bytet blev det en by där bara turkar bodde. Jag rekommenderar att du börjar dagen med frukost i byn, som erbjuder en varm atmosfär med lokalbefolkningen som säljer fisk på gatorna och väver nät för fiske, och har färska tranor och havskatt som fångas från sjön till middag. Att åka på båtturer på sjön är en upplevelse du absolut bör uppleva när du kommer hit.

Iznik Lake, Iznik Bursa Turkiet

Iznik Lake, den 5:e största sjön i Turkiet, ligger i Iznik-distriktet i Bursa. Utsikten över sjön Iznik, en sötvattensjö, är oförglömligt vacker. Särskilt under solnedgångstimmar möter du en utsikt som du kan se i konstverk. Om du åker tidigt på dagen för att besöka sjön, skulle jag definitivt rekommendera att du inte återvänder innan du har sett solnedgången. Sjöns omgivningar är fulla av turistfaciliteter, frukostställen och campingområden. Det du bör göra när du kommer hit är att ta en kanottur på sjön. På så sätt kan du fotografera utsikten över sjön ännu närmare. När du kommer till Iznik kan du inte lämna utan att se de berömda Iznik-plattorna. Du kan gå på kakelverkstäderna här, ta lektioner, måla dina egna plattor eller köpa underbara presenter till dina nära och kära.

Ulu-moskén, Bursa Turkiet

Den stora moskén, en av de symboliska strukturerna i Bursa, är utspridda över ett mycket stort område i Orhan Gazi-parken. Moskén byggdes mellan 1396 och 1400 på order av Yıldırım Beyazıd. Moskéns första imam är Süleyman Çelebi, författaren till Mevlid. Bursa Ulu-moskén har en speciell plats eftersom det är det mest originella verket från den ottomanska perioden med sina arkitektoniska drag. Med sina 20 kupoler är den stora moskén den första av de flerkupolformade strukturerna i ottomansk arkitektur och är känd som moskén med det största interna församlingsområdet i Turkiet. En annan viktig egenskap hos denna plats är att det svarta locket hängde högt på den östra dörrsidan bredvid imamens rum är Kaaba-omslaget. När Yavuz Sultan Selim ersatte Kaabas omslag med det som skickades från Istanbul, skänkte han det gamla locket till moskén och hängde det med sina egna händer. Men på grund av moskéns fuktproblem föll broderiet av. För närvarande kan verserna endast ses i starkt ljus.

Diyarbakir slott, Diyarbakir Turkiet

Diyarbakır Castle, den viktigaste symbolen och historiska skatten i staden, är en av de mest besökta platserna av turister. Diyarbakır-slottet, som beräknas vara 9000 år gammalt och är känt för sina cirka 5 kilometer långa stadsmurar, den längsta och bredaste försvarsmuren i världen efter Kinesiska muren, togs upp på Unescos världsarvslista i 2015.

Diyarbakır Castle har 4 ingångar som heter Dağ Kapı (Harput Gate), Urfa Kapı (Rum Gate), Mardin Kapı och Yeni Kapı (Şat Kapı) och är också uppdelad i två delar som İçkale och Dışkale; först i f.Kr. Med sina enorma vatten, monumentala portar dekorerade med vackra stenristningar och herrgårdarna som den är värd för, vars byggande började under Hurrian-perioden på 2000-talet och fortsatte under den romerska perioden, är det en av de permanenta adresserna för både fotosafari och historia och kulturturer.

Vissa delar av Diyarbakır slott, som byggdes med svarta basaltstenar som vanligtvis används i Diyarbakırs historiska byggnader och har 82 bastioner, används också som ett konstgalleri idag. Du kan utforska slottet Diyarbakır, som bär spår från artuqiderna, sedjukiska och ottomanska perioderna, och som utvecklades med olika tillägg under varje period, tillsammans med Hevsel Gardens, en annan berömd naturlig skönhet i staden.

Kasrik, Şırnak Turkiet

Det finns många historiska ruiner i Kasrik, som har en historia på 6 tusen år och är en viktig dal för dominansen av de assyriska, persiska och romerska riken i regionen. Historiska dammar, statyer och stadsruiner bevarar fortfarande sin existens i Kasrik-ravinen.

Ruinerna, som går tillbaka till 4000 f.Kr., ligger i Şırnak/Cizre. Palats, husvagnar, hus uthuggna i grottor och reliefer av män och kvinnor kan ses. Olika reliefer kan också ses i Finik slott, som ligger i ett närliggande område.

Berget, som är ett av de första namnen som kommer att tänka på när Şırnak nämns, har varit föremål för många historiska berättelser och har varit värd för många civilisationer. Man tror att Noas skepp också landade på detta berg.

Enligt Koranen och olika historiker, efter översvämningen, landade Noas skepp på berget Cudi och denna region valdes ut för bosättning efter översvämningen. Profeten Noas grav, som också innehåller hans grav, öppnades för besökare efter restaureringar.

Himlen och helvetets dalar, Cilobergen, Hakkari Turkiet

Himlen och helvetets dalar framstår som ett av Hakkaris spännande naturliga underverk. Dessa fascinerande dalar ligger vid foten av Ciloberget, på en höjd av 3500 meter, cirka 45 kilometer från Hakkaris centrum. Som namnet antyder erbjuder dalarna en visuell fest med kombinationen av kontraster: å ena sidan gigantiska glaciärer, och å andra sidan transporterar områden täckta med färgglada blommor sina besökare bokstavligen till en annan värld.

En annan egenskap som gör himmel- och helvetesdalarna speciella är att fyra årstider kan upplevas samtidigt. Regionen, som lockar till sig naturälskares uppmärksamhet med denna funktion, erbjuder ett idealiskt område för aktiviteter som bergssporter, naturvandringar och bergsklättring. I avsnittet som heter Paradiset kan du känna blommorna blomma och omfamna den frodiga naturen. I avsnittet Helvetet kan du se glaciärerna som har funnits här i århundraden och bevittna naturens hårda ansikte.

Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]

Hej, jag är Elin Johansson, ägare och författare för fridfullresa.org. Uppvuxen i Göteborg, nu bosatt i Lund, har jag alltid varit fängslad av livets mystiska aspekter, särskilt nummermystik, horoskop, änglanummer, Ädelstenar, numerologi, meditation och änglars nummer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

You might also like